Korlátozzák műanyag táskák és zacskók használatát itthon is!

Nagyon úgy néz ki, hogy Magyarország is hamarosan beáll azon államok közé, akik erőteljesen korlátozzák a kereskedelemben a műanyag táskák, műanyag zacskók, műanyag hordtasakok alkalmazását 

 

Műanyag táskák korlátozása törvényA korlátozás elvileg hamarosan napvilágot fog látni, hiszen a kormány 2016 második félévi jogalkotási programja tartlmazza a "a csomagolásról és a csomagolási hulladékkal kapcsolatos hulladékgazdálkodási tevékenységekről szóló 442/2012. (XII. 29.) Korm. rendelet" módosításának szándékát és a közzététel idejét 2016. augusztusra prognosztizálja.

Mint ugyanott írják a "A kormányrendelet módosítása jogharmonizációs kötelezettség teljesítése érdekében, a 94/62/EK irányelvnek a könnyű műanyag hordtasakok felhasználásának csökkentése tekintetében történő módosításáról szóló 2015. április 29-i 2015/720/EU európai parlamenti és tanácsi irányelv átültetése miatt szükséges". Magyarul egy Európai Uniós kötelezettségről van szó, az EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS (EU) 2015/720 Irányelvét kell a kormánynak egy kormány rendeletbe átültetnie.

Az irányelv a könnyű műanyag hordtasakok, zacskók felhasználásának csökkentésére koncentrál, kimondja hogy az 50 mikronnál vékonyabb falú műanyag hordtasakokat (a továbbiakban: könnyű műanyag hordtasakok) – amelyek az Unióban felhasznált összes műanyag hordtasak túlnyomó többségét teszik ki – ritkábban használják újra, mint a vastagabb műanyag hordtasakokat. Következésképpen a könnyű műanyag hordtasakok gyorsabban válnak hulladékká, és könnyű súlyuk miatt nagyobb mértékben hozzájárulnak a szemeteléshez.

Az irányelveben találunk fogódzkodót a műanyag hordtasakra és a könnyű műanyag hordtasakra az alábbi képpen:

műanyag hordtasak: olyan, műanyagból készült, fogófüllel ellátott vagy fogófül nélküli hordtasak, amelyet az áruk vagy termékek értékesítési pontján biztosítanak a fogyasztók részére;
könnyű műanyag hordtasak: olyan műanyag hordtasak, amelynek falvastagsága 50 mikronnál kevesebb;
nagyon könnyű műanyag hordtasak: olyan műanyag hordtasak, amelynek falvastagsága 15 mikronnál kevesebb, és amelynek felhasználása higiéniai célokat szolgál, vagy amelyet ömlesztett élelmiszerek elsődleges csomagolására használnak azokban az esetekben, amikor az segít megelőzni az élelmiszerpazarlást

Az Európai Uniós elvárás szerint a tagállamoknak, Magyarországnak is olyan intézkedéseket kell hozniuk, amelyek a könnyű műanyag hordtasakok, zacskók felhasználásának tartós csökkenéséhez kell vezetniük, és nem eredményezhetik a csomagolóanyag-keletkezés általános növekedését. 
A tagállamok két konkrét lehetőség közül választhatnak:

a könnyű műanyag zacskók éves felhasználását 2019 végéig fejenként maximum 90 darabra, 2025 végéig pedig fejenként legfeljebb 40 darabra kell csökkkenti

vagy pedig

a tagállam garantálják, hogy 2018-at követően a vásárlók nem kaphatnak ingyen ilyen nejlonzacskót.

Azon országokban, ahol hasonló szabály már bevezetésre került ott drasztikusan csökkent a nejlonzacskók, nejlonszatyrok forgalma. Angliában például 85 százalékkal kevesebb zacskó fogy, mióta fizetni kell érte. A 2015 év végi 5 penny-s(cirka 18 Forint) műanyag zacskó díj bevezetése óta a vásárlók kevesebb mint egy ötöde ragaszkodott a nejlontáskákhoz az angliai kereskdelemi egységekben, ami nagyon nagy eredmény a környezetvédelem szempontjából. Wales-ben, Észak-Írországban és Skóciában, ahol már pár évvel korábban bevezettek hasonló szabályt a kereskedelemben, 76, 71, illetve 80 százalékos csökkenést értek el a műanyag hordtasakok tekintetében. 

Értelemszerűen az uniós szabályozás a csomagolást a környezetbarát, újrahasznosítható és biológiailag könnyen lebomló irányba tereli és hosszútávon megpróbálja elérni, hogy a kereskedelem is csak ilyen termékeket - mint például a papírtáskák - biztosítson a vásárlói számára.

műanyag táska

hulladék

környezetbarát táskák

Leggyakoribb papírtáska típusok

szalagfüles papírtáska

A szalagfüles papírtáska egy kedvező árfekvésű, könnyen nyomtatható, kedvelt táskamegoldás a kereskedelem területén.

 sodrottfüles papírtáska

Egy jó teherbírású, tartós megoldás a sodrottfüles papírtáska. Nagyon erős táskafül és széles mérteválaszték jellemzi.

zsinórfüles papírtáska

A zsinórfüles papírtáskák a táskák választékának talán a legexkluzívabb, képviselői: magas minőség, teherbírás és elegáns megjelenés.

© 2015. Papírtáska Online · Papírtáska készítés · Minden jog fenntartva!